Oracle en Spring certificering bij ABC-Groep
Ken Coenen 21/03/2024

Oracle en Spring certificering bij ABC-Groep

Persoonlijke groei is een belangrijke waarde van ABC-Groep. We zijn er sterk van overtuigd dat wij groeien wanneer onze mensen groeien. Ken is Managing Partner bij ABC-Groep en verantwoordelijk voor het Java team. Hij vertelt waarom we sterk inzetten op expertise.

Ken: Doorheen je carrière als consultant is het belangrijk om bij te blijven met de laatste ontwikkelingen in je vakgebied. We ondersteunen dit ten volle door het aanbieden van kwalitatieve opleidingen en het behalen van de nodige certificaten. Zeker in het begin van je carrière moet je een goede basiskennis opbouwen. Binnen Java vertaalt zich dat in een goede kennis van uiteraard de Java programmeertaal zélf en haar API's en een grondige kennis van het Spring framework, wat in België door de meeste klanten gebruikt wordt voor Java ontwikkeling.

Hoe belangrijk vinden jullie het behalen van certificaten door consultants?

Ken: Certificaten zijn eerder complementair in het totale opleidingstraject. Niet álles leer je het beste aan door het behalen van een certificaat. Bij Java en Spring is het echter wel de moeite om de materie van A tot Z te studeren. Het maakt je niet meteen expert op alle vlakken, maar je leert alle functionaliteiten kennen en weet later in je carrière de juiste dingen op te zoeken. Als je praktijkervaring opdoet, kom je eerder af en toe nieuwe dingen tegen. Ik vergelijk het vaak met het bekijken van een televisieserie: als je de hele serie bekijkt, ga je er uiteraard meer over weten dan dat je af en toe een aflevering bekijkt.

Java consultants Shannen en Michiel hebben beide Oracle Certified Professional Java SE 11 Developer behaald en zijn volop bezig met Spring Certified Professional 2024. Ze vertellen je graag hoe dit al bijdroeg aan hun carrière.

Kun je ons vertellen over jouw ervaring met het behalen van het Oracle OCP Certificaat?

Michiel: Absoluut! Met de nodige bloed, zweet en tranen heeft het behalen van het Oracle OCP-certificaat mijn professionele ontwikkeling aanzienlijk versterk.t Ook gaf het me een meer diepgaande kennis van de Java programmeertaal.

Shannen: OCP was uitdagend, maar wierp zeker ook zijn vruchten af. Zelfs met vier jaar ervaring heb ik het één en het ander bijgeleerd. Met een certificaat in de hand krijgt de klant ook de garantie dat je enige kennis hebt over de onderwerpen die worden aangehaald tijdens het OCP-traject.

Je volgt momenteel het Spring-Certificeringstraject, hoe heeft dit je al geholpen in je rol als ontwikkelaar?

Michiel: Spring Academy heeft me geholpen om met meer vertrouwen aan de slag te gaan met geavanceerde Spring-functionaliteiten zoals Spring MVC, Spring Security en Spring Boot.  Ik ben ABC-groep heel dankbaar voor de mogelijkheid om dit af te leggen. Dit omdat het mij helpt mijn vaardigheden te verbeteren en ik zo het team kan versterken. ABC-Groep organiseerde een tijd geleden ook een 3-daagse Spring opleiding die een perfecte aanvulling was naar het behalen van het Spring Certified Professional Certificaat.

Shannen: De laatste 2,5 jaar heb ik Java development gedaan zonder Spring. Toen ik bijna een jaar geleden op zoek ging naar een nieuwe job viel het me al snel op dat mijn magere kennis van Spring een pijnpunt was. Starten bij ABC-Groep was dan ook de ideale manier om die achterstand in te halen. Het maakt me niet alleen aantrekkelijker voor de klant, maar zorgt er ook voor dat ik met weinig moeite kan meedraaien in projecten die gebruik maken van Spring technologie.

Hoe belangrijk is het volgens jou voor ontwikkelaars om dergelijke certificaten te behalen?

Michiel: Ik denk dat zo’n certificaat vooral vastberadenheid en doorzettingsvermogen toont alsook de nodige kennis. Wat een serieuze boost aan zelfvertrouwen kan geven, zo ervaarde ik dat alleszins zelf.

Shannen: Hoewel developer een knelpuntberoep is, is interviewen een vaardigheid op zich, en kan niet iedereen een interview altijd tot in goede banen leiden. Een certificaat kan net dat extra duwtje in de rug betekenen voor een werkgever of klant die twijfelt tussen jou en iemand zonder certificaten.

Zou je andere ontwikkelaars aanmoedigen deze te behalen?

Michiel: Yes! Het is een hele uitdaging, maar je zal snel merken dat het zijn vruchten afwerpt.

Shannen: Als je de kans krijgt van je werkgever, zou ik ze met beide handen toegrijpen. Er valt altijd nog wel iets te leren, en zeker in de IT-wereld is het belangrijk om up-to-date te blijven.