Wat als je IT-project tegenvalt
Youri Vanderleyden 15/11/2018

Wat als je IT-project tegenvalt

Elke consultant weet dat een project heel erg goed kan meevallen. De locatie is dan top, de technologieën zijn fijn om mee te werken en de collega’s ter plaatse zijn een leuke bende.

Maar soms, heel soms, valt een project minder goed mee dan verwacht. Technologieën die wat tegenvallen of een project dat initieel iets anders werd voorgesteld. 

Onze Sharepoint consultant Thomas kwam in deze situatie terecht en legt uit wat hij er, samen met ABC-groep, aan heeft gedaan.

Het interview was in alle geval veelbelovend:

“ In februari 2016 liep onverwacht m'n toenmalige SharePoint opdracht ten einde. Nieuwe opportuniteiten moesten gevonden worden. Ik mocht op gesprek bij een bedrijf waar in de projectomschrijving duidelijk was dat ik zou kunnen ontwikkelen in de laatste versies van SharePoint en op korte termijn ook Office 365. Ik zag dit project wel zitten, vooral omdat het goede verrijking zou zijn voor m'n SharePoint kennis en in het bijzonder m'n Office 365 kennis. Met groot jolijt mocht ik dan ook beginnen.” 

Na een maandje bleek het project anders uit te draaien 

“Na een maandje daar kwam ik tot de vaststelling dat dit toch niet het project was dat ze beloofd hadden. Ik moest eigenlijk vooral CSS3 en HTML aanpassingen doen op bestaande SharePoint public sites. Ook Office 365 was op de lange baan geschoven en andere mensen die intern in dienst werkten zouden hier mogelijkheden in krijgen.

Ik heb dit aangekaart met de project manager en die kon me enkel vertellen dat dit de manier was waarop ze werkten en dat hij dit niet kon maken naar de rest van het team om mij ander werk te geven.” 

Thomas zocht zelf een oplossing met wat tips van ABC-groep 

“Ik heb dit dan aangekaart met het management en sales van ABC-groep. Ze stonden zeker open voor m'n zorgen en in samenspraak hebben we het bedrijf nog gegeven tot de zomer om toch aanpassingen aan te brengen. De klant was wel moeilijk benaderbaar door sales omdat dit via een extra dienst moest lopen. Het rechtstreekse contact tussen ABC-groep en m'n rechtstreekse manager was dan ook uit ten boze. Daardoor was ik vooral op me zelf aangewezen. Ik kreeg wel heel wat pointers van onze sales en management om dit zo diplomatiek mogelijk op te lossen.” 

Meteen opzeggen was volgens Thomas een slechte optie

“In Oktober 2016 kon ik deze opdracht correct afsluiten en door de goede samenwerking (en tips van ABC-groep)  van alle partijen is dit met veel respect kunnen gebeuren. Toekomstige consultants zouden nog steeds aan de slag kunnen gaan bij dit bedrijf. Ook ik zit nu op een ander project waar ik meer uitdaging heb en dat ik terug het gevoel heb dat ik aan SharePoint Implementaties en ontwikkeling aan het doen ben.”