Veranderen van job als senior consultant? Geen evidente keuze.
Youri Vanderleyden 15/11/2018

Veranderen van job als senior consultant? Geen evidente keuze.

Joachim:

"Als senior heb je het respect van je collega’s meestal al gekregen. Je kent je weg goed binnen het bedrijf en je loon is ok. Toch stel je jezelf af en toe de vraag: “Zou ik eens uitkijken naar iets anders?”. Automatisch denk je dan bij jezelf: Waarom zou je veranderen van werkgever? Wat kan een nieuwe werkgever mij nog meer bieden?”

Door enkele korte opeenvolgende gebeurtenissen kwamen een 6-tal jaar geleden deze vragen bij mij naar boven. Na lang twijfelen ben ik uiteindelijk beginnen rondkijken en bij ABC-Groep terecht gekomen.

Langetermijnrelatie met je werkgever is toch wel belangrijk
Uit de eerste gesprekken werd al snel duidelijk dat er vooral gezocht werd naar lange termijn relaties, waarop je een toekomst kan bouwen.  

Na enige tijd navragen en rondhoren heb ik uiteindelijk de beangstigende stap gezet. Ik diende mijn ontslag in en ging in dienst bij ABC-Groep als Senior .NET Consultant.

Het 1ste jaar is altijd spannend en een beetje afwachten of de werkelijkheid een beetje overeenkomt met de verwachtingen. Er werd mij al snel duidelijk dat er men luisterde naar alle vragen en feedback in functie van de jobinhoud ook daadwerkelijk in rekening werd gebracht. Zo begon een project bij mij na enige tijd eentonig te worden. Ik kreeg niet de taken en verantwoordelijkheden die ik verwachte en dit begon op mij te wegen. Ik aarzelde dan ook niet om dit aan te kaarten. Sales heeft naar aanleiding hiervan een gesprek ingepland met de klant om dit aan te kaarten. Parallel hiermee zijn ze op zoek gegaan naar andere projecten. Uiteindelijk kon ik ergens anders beginnen, maar de klant heeft mijn takenpakket na het gesprek ook aangepast. Dus ik had de keuze, blijven of veranderen. Ik heb uiteindelijk gekozen om te blijven, maar het belangrijkste is dat er oplossingen gezocht werden.

Het gevoel dat je nog kan groeien in je job


Carrièrepad en carrièrebegeleiding staan centraal. Ook voor senior profielen met redelijk wat ervaring worden er groeimogelijkheden gecreëerd. Zo hebben ze mij na mijn 2de jaar gevraagd of ik het zag zitten om de ‘coach’-rol erbij te nemen. De bedoeling van een coach is om juniors en mediors te begeleiden in hun carrière. Dit zorgde voor een heel nieuw aspect wat jobinhoud betreft en beloofde een uitdaging te worden. Ik ben deze uitdaging dan ook volledig aangegaan.

Maar wat als je het gevoel hebt dat je doorgegroeid bent?


Een goed jaar geleden zag ik even niet meer duidelijk welke groeimogelijkheden ik nog had. Samen met het management heb ik dan rond de tafel gezeten om te bespreking welke richting ik uit zou kunnen gaan. Meer de commerciële kant op? Of eerder technisch? Uiteindelijk hebben we voor de technische kant gekozen omdat daar mijn echte passie ligt en ben ik ‘Expert’ geworden. Als expert ben ik verantwoordelijk om ‘Kennis te vergaren en verspreiden’. M.a.w. moet ik op de hoogte zijn van de laatste technologieën en deze opvolgen om advies te kunnen geven welke de moeite waard zijn om in te investeren. Om deze kennis op te doen krijg ik de mogelijkheid om naar conferenties te gaan en workshops te volgen. Uiteraard moet deze kennis dan ook verdeeld geraken en hiervoor krijg ik dan de mogelijkheid om interne sessies te organiseren.

Vooral belangrijk dat je het gevoel hebt deel van een team te zijn
Als laatste, maar zeker niet de minste is het sociale karakter en team-gevoel ook zeer belangrijk. Zo worden er op maandelijkse basis cinema-avonden voorzien en is er elk jaar een schitterend Sinterklaasfeest en een gezellige familiedag.

Waarom dus blijven of vertrekken?


Samengevat, waarom zou je als senior blijven of vertrekken? Bij ABC-groep komt het bij mij neer op het volgende:

  • Doorgroeimogelijkheden
  • Aangepaste jobinhoud (in de mate van het mogelijke)
  • Stimulatie om te groeien en bij te leren
  • Goede werksfeer
  • Team-events
  • Moest ik het gevoel hebben dat deze voorwaarden niet meer van toepassing zijn dan zou ik persoonlijk kijken wat de mogelijkheden ergens anders zijn, maar ABC-groep doet zijn best om het toch wat in de gaten te houden.