Staan files de passie voor de job in de weg?
Youri Vanderleyden 15/11/2018

Staan files de passie voor de job in de weg?

Als we met IT-consultants spreken valt steeds weer op hoe gepassioneerd ze aan hun projecten werken. De .NET, Java en Sharepoint consultants waarmee ik spreek en werk bruisen van passie en energie als ze over hun IT projecten praten. Maar heel af en toe hoor ik toch iemand opmerken dat zij/hij worstelt met zijn work-life balance. 

 

Kiezen voor passie of voor vrije tijd?

Kiezen voor boeiende projecten, je passie en je carrière gaat soms ten koste van je vrije tijd. Als voornaamste oorzaak wordt het filerijden genoemd. Maar moet je per sé kiezen tussen je carrière of je vrije tijd? Ik denk van niet en ging op zoek naar oplossingen. 

De afstand die je dagelijks zou afleggen als voornaamste parameter hanteren om een opdrachtgever/project te aanvaarden kan een oplossing zijn. Maar het lijkt niet onmiddellijk een garantie op de meest boeiende projecten of het meest interessante carrièrepad. Tegelijkertijd is een dagelijkse verplaatsing van enkele uren ook niet altijd iets om naar uit te kijken. 

Slimmer per kilometer

Ik polste enkele ervaren IT consultants en vroeg naar hun ervaringen. Ze kwamen met enkele praktische tips op de proppen:

Bekijk de verplaatsingen naar interessante projecten als een investering in je eigen toekomst
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je jezelf onmisbaar maakt in het project. Lever altijd en overal excellent werk af
Eens je je meerwaarde bewezen hebt kan je vragen om 1 of meerdere dagen per week vanop afstand te werken. Hetzij van thuis uit, hetzij vanuit een coworkingspace of een satellietkantoor.
Doe wat nodig is. Om straffe dingen te realiseren moet je soms tijdelijk iets doen wat weinigen willen doen om daarna de reste van je leven te doen wat weinigen kunnen doen...


Word elke kilometer wat slimmer: er zijn massa’s audiobooks en podcasts beschikbaar over alle denkbare onderwerpen. Maak een lijstje van dingen die je interesseren en onderwerpen waarover je wil bijleren. Download de bijhorende audioboeken of podcasts voor in de wagen en je zal vlug merken dat je het jammer vindt dat je zo snel op je bestemming aankomt!