Heeft een firewall, net zoals eten, een vervaldatum?
Youri Vanderleyden 15/11/2019

Heeft een firewall, net zoals eten, een vervaldatum?

Net zoals veel zaken uit de supermarkt heeft ook je  firewall een houdbaarheidsdatum. Bij een gemiddelde firewall is de levensduur tussen de 3 en 5 jaar. De meeste Firewalls die in de winkel liggen hebben een iets kortere levensduur dan een professionele firewall. Maar firewalls gaan soms zelfs langer mee dan voorgeschreven als je ze maar regelmatig onderhoud, zoals een auto! Maar hoe doe je dat dan, zo’n firewall “onderhouden” waardoor die langer meegaat dan de vervaldag.

Op een droge en donkere plaats bewaren

Net zoals voedsel moet je bij een firewall een beetje oppassen hoe je de hardware bewaard. Zolang de Firewall op een droge plaatst staat, waar het niet te warm of koud wordt, zal ook de hardware zeker enkele jaren langer blijven werken. Ook stoffige ruimtes kunnen nefast zijn voor je firewall. Je firewall ergens onder een tafel op de grond leggen is dus niet het beste idee. Op de juiste plaats bewaren kan je houdbaarheidsdatum misschien verlengen naar pakweg 7-10 jaar

Probeer updates te doen, zelfs op oudere toestellen

Zelf de best bewaarde items zullen na verloop van tijd niet meer in orde zijn. Firewalls worden met alle nieuwe features en verbeteringen telkens meer belast, maar de hardware blijft dezelfde.

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwste features en beste beveiliging zal een firewall regelmatig een update moeten verkrijgen. Hierdoor blijft de Firewall langer “vers”. In de meeste gevallen is hiervoor wel een support contract nodig, dus zeker aan te raden.

Firewall blijft wel werken, ook zonder ondersteuning

De ondersteuning van de fabrikant kan wegvallen, maar dat wil niet zeggen dat de firewall stopt met werken.  De firewall zal niet stoppen met werken en mogelijk nog lang na zijn vervaldatum zijn functie kunnen uitvoeren. Vervangen hoeft dus niet altijd. Laat een specialist een kijkje nemen of de hardware en dekking nog goed is.

Sommige features vallen wel weg bij een oudere firewall

Echter als er niet langer updates en support contracten aanwezig zijn, verdwijnen meestal ook de extra features en functies die een moderne firewall bied, maar er is nog geen reden tot paniek, de firewall zal zeker nog werken zolang de hardware het doet.

Wacht toch niet tot de firewall het begeeft

Als het toestel dan toch moet worden vervangen is dit meestal eenvoudig. Bij volledige uitval zal een zeer simpele firewall moeten volstaan ( of een reserve toestel) voor korte tijd tot een definitief toestel kan worden geplaatst. In andere gevallen kan men de huidige blijven gebruiken tot er een nieuw toestel word gekozen.

Daarna kan er worden gekeken naar de noden van het netwerk en de mensen.