Food 4 Brains
Skout Knappers 30/11/2023

Food 4 Brains

Food For Brains, het klinkt misschien een beetje gek maar dat is het zeker niet. Want je kan je brein namelijk voeden met nieuwe informatie. Dit kan op verschillende manieren, door het nieuws te kijken,  te luisteren naar andere, op reis te gaan, ervaringen op te doen maar ook door te lezen. Lezen is de manier waarover we het vandaag gaan hebben. Want Food For Brains is onze leerzame boekenclub binnen abc-groep.

Binnen abc-groep hebben we sinds een paar maanden een boekenclub. De boeken die worden besproken en gelezen binnen de club zijn altijd leerzame boeken. Alle boeken zijn er om te groeien, er worden dus geen boeken zoals Lord of the Rings besproken maar wel boeken over programmeren, over de werkvloer of psychologische boeken om elkaar en of jezelf beter te begrijpen.

Voor een boekbespreking komen we samen in een van onze vergaderzalen en ook op teams, zo kunnen we zoveel mogelijk collega’s erbij betrekken. Er is altijd 1 iemand die het gelezen boek bespreekt, soms is het een boek die we er samen werd gelezen en soms deelt iemand zijn/haar kennis die er is opgestoken door zelf een boek te lezen.

Het boek dat deze week aan bod kwam was een boek over gewoontes namelijk het boek: “The compound effect" Het boek ging over hoe je goeie gewoontes aanleert en slechte gewoontes afleert. Ook werd erin besproken hoe je door kleine veranderingen in je dag kan groeien in kennis en als persoon. Een voorbeeld hiervan is i.p.v. HLN elke dag te lezen die tijd vervangen door een nuttig boek te lezen, of een cursus te volgen over je vak.

Als je elke dag een klein deel van je dag besteed aan te groeien en te leren ben je over een bepaalde tijdspannen erg gegroeid tegenover iemand die dat niet heeft gedaan. Op die manier kan jij in bijvoorbeeld een bedrijf boven iemand anders staan.

Een goed voorbeeld hiervan is een marathon lopen. Een marathon lopen is een hele uitdaging, maar als je elke dag gaat lopen en je traint voor de marathon, dan ga je hem uit kunnen lopen. Je moet het lopen in je gewoontes krijgen, maar hoe doe je dit? Het is belangrijk om met discipline iets consistent te blijven doen. Als je iets consistent blijft herhalen vorm je een gewoonte, het is belangrijk om die gewoonte te blijven onderhouden.

Een slechte gewoonte afleren werkt eigenlijk op de omgekeerde manier. Probeer die consistentie van de slechte gewoonte af te bouwen. Vervang de gewoonte door iets waar je positieve energie uitkrijgt. Bijvoorbeeld elke keer als je zin hebt in een sigaret doe je 10 push-ups, op die manier word je afgeleid van je slechte gewoonte en ben je bezig met een gezondere gewoonte te implementeren.

Kortom verteld het boek je om te streven naar groei, iets waar wij als bedrijf ook waarde aan hechten In de digitale wereld moet je blijven groeien en blijven leren, daarom dat wij groei ook zien als een van onze kernwaarde binnen ABC-Groep. We willen dat iedereen in de omgeving van het bedrijf kan blijven groeien zowel op persoonlijk als op werkvlak.

 

Compoundeffect