Wat is Multi-Factor Authenticatie (MFA)?
11/07/2023

Wat is Multi-Factor Authenticatie (MFA)?

In de moderne digitale wereld worden bedrijven geconfronteerd met talloze beveiligingsuitdagingen. KMO's zijn vaak het doelwit van cyberaanvallen vanwege de veronderstelde zwakkere beveiligingssystemen. Als een toegewijde IT-partner vinden we het van cruciaal belang om proactief mee te bouwen aan de digitale toekomst van onze klanten. Daarom willen we u vandaag op de hoogte te brengen van Multi-Factor Authenticatie (MFA) en waarom dit zo belangrijk is voor uw bedrijf.

Multi-Factor Authenticatie: de naam zegt het al. MFA is een authenticatiemethode die uw identiteit verifieert met meer dan één factor voordat u toegang krijgt tot uw account.

Laten we dit verder in perspectief plaatsen met behulp van een begrijpelijke analogie: een geldautomaat. Om geld op te nemen; heb je een bankkaart en een pincode nodig. Hier wordt uw identiteit geverifieerd met zowel uw kaart als de pincode. Alleen de kaart of alleen de pin hebben is niet genoeg; je hebt beide factoren nodig om de transactie door te laten gaan.

Wat zijn de voordelen van MFA?

 • Minimaliseer hacking: Door meer dan twee methoden van identiteitsverificatie te vereisen, wordt hacken moeilijker voor cybercriminelen.

 • Bescherming tegen wachtwoordzwakte: Veel gebruikers hebben de neiging zwakke wachtwoorden te gebruiken of dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts te hergebruiken. MFA vermindert de impact van zwakke wachtwoorden, omdat een aanvaller niet alleen het wachtwoord nodig heeft, maar ook toegang moet hebben tot het extra verificatiemiddel.

 • Verminderde risico's van gegevensinbreuken: In het geval van een gegevensinbreuk waarbij wachtwoorden worden blootgesteld, biedt MFA extra bescherming. Zelfs als het wachtwoord wordt gecompromitteerd, is toegang tot het account nog steeds beveiligd door de extra verificatiefactor.

 • Flexibiliteit en aanpasbaarheid: MFA kan worden aangepast aan verschillende behoeften en beveiligingsniveaus. Organisaties kunnen verschillende methoden van verificatie selecteren, zoals sms-codes, authenticator-apps, fysieke tokens of biometrie, afhankelijk van de vereisten en het risico. Dit biedt flexibiliteit en aanpasbaarheid aan de unieke behoeften van elke organisatie.

 • Gebruikersbewustzijn en verantwoordelijkheid: MFA moedigt gebruikers aan om bewust te zijn van hun accountbeveiliging en verantwoordelijkheid te nemen voor de beveiliging van hun eigen gegevens.

 • Regelgevings- en nalevingsvereisten: In sommige sectoren en voor bepaalde soorten gegevensverwerking zijn MFA-implementaties vereist. 

Hoe kan ons Managed Services team hierbij helpen?

 • Assistentie verlenen bij het instellen, 

 • Opmaken van een correcte procedure.

 • Configureren waar en wanneer MFA nodig is: bijvoorbeeld niet werken met MFA als u op kantoor werkt, maar wel als u op thuis werkt of in het buitenland.

 • MFA opnieuw instellen wanneer de smartphone vervangen is geweest (toestel defect) of een verkeerd (oud) nummer is ingesteld.

 •  Instellen om de hoeveel tijd een MFA-verificatie nodig is: elke keer als men inlogt of om de zoveel dagen.

Conclusie

Het toevoegen van Multi-Factor Authenticatie is de #1 actie die de meeste ondernemingen kunnen doen om cyberbeveiligingsincidenten te voorkomen. Investeren in een MFA-oplossing is een effectieve manier om uw gegevens te beveiligen tegen ongeoorloofde toegang en uw bedrijfsdata te beschermen.