Betaalde vakantie waar je geld aan kan verliezen. Hoe kan da?
Youri Vanderleyden 19/03/2018

Betaalde vakantie waar je geld aan kan verliezen. Hoe kan da?

Door Birgit:

De grote vakantie is nu al een tijdje aan de gang en de meeste mensen zijn al op vakantie geweest of moeten nog op een “lange” vakantie vertrekken. De kindjes mogen mee en de hond wordt samen met de bagage  in de koffer of op de achterbank geduwd.

De Cruisecontrol gaat op 135 ( in Frankrijk mag het net wat harder) om zoveel mogelijk van onze beperkte vakantiedagen ter plaatse te kunnen genieten.

Maar zijn onze vakantiedagen wel zo beperkt? Hoe zit het met onze vakantiedagen in vergelijking met het buitenland? 

Vakantie in Europa wordt berekend aan de hand van wettelijke vakantie + wettelijke feestdagen

-          In België krijg je 20 wettelijke vakantiedagen en 10 feestdagen, allemaal betaald door de werkgever. 30 dagen in totaal dus die wettelijk verplicht zijn.

-          Dit is niet in alle landen van Europa hetzelfde, maar zijn we nu slechter of beter af dan in andere Europese landen?

In het Noorden werken ze hard en in het zuiden liggen ze maar op hun krent?

-          Ja en nee: Valt op dat heel wat Scandinavische landen bovenaan het lijstje prijken samen met Frankrijk en Spanje. In Finland krijg je veruit het meeste vakantie met een totaal van 39 vrije dagen betaald.

-          In Frankrijk, Zweden, Denemarken, Spanje en GB krijg je er 36.

-          Iets dichter bij huis in Luxemburg krijg je er 35. 

In welke landen heb je echt dikke pech als het op vakantie aankomt?

-           Nederland. Je kan wel stellen dat je daar pech hebt met je 28 dagen vakantie per jaar.

-           Iets beter is het in Duitsland en Ierland met elk 29 dagen verlof.

Wat met België?

-          België doet het niet slecht en ook niet echt heel goed en hangt een beetje aan het staartje met 30 dagen vakantie.

-          Helemaal wild kan je er dus niet van worden, maar het kan nog slechter J, zorg er daarom voor dat elke dag telt

Wat Buiten Europa?

-          Misschien minder bekend, maar in Japan is het wettelijke minimum 10 dagen per jaar en in de VS is er zelfs geen verplichting voor betaalde feestdagen!!

Oef :) dan zijn we zo slecht nog niet af.

 

Maar opgepast!

Wist je dat … Je geld verliest als je niet alle vakantie opneemt?

Vreemd hé. We weten dat dit waarschijnlijk niet vaak gebeurd, maar toch zijn er misschien mensen die op het einde van het jaar niet elke dag hebben opgesoupeerd door drukke deadlines. “Niet erg toch?”: horen we jullie denken. Niet helemaal zonder erg zo blijkt.

Dat zit zo: in België is het wettelijk gezien niet mogelijk om (wettelijke) vakantiedagen over te zetten naar het volgende jaar. Op zich geen ramp, maar ook je vakantiegeld wordt berekend op het jaar waarin de vakantie valt. Neem je die vakantie dus niet op dan verlies je het vakantiegeld voor die dagen. ?. Als je dus meer werkt en helemaal geen vakantie zou nemen zou je dus op het einde van het jaar minder verdienen dan dat je wel vakantie zou opnemen. …. ONLY IN BELGIUM J